Cíl vzdělávání
Cílem kurzu je seznámit jeho účastníky s požadavky v oblasti provozování stravovacích služeb, prodeje a výroby potravina a se zásadami správné hygieny.
Pro více informací nás kontaktujte:
Základní informace
Pro pracovníky v potravinářském sektoru je velice důležité, aby absolvovali školení hygienického minima. Získají tak potřebné znalosti a dovednosti z oblasti ochrany veřejného zdraví v souladu s vyhláškou a platnou legislativou.
Obsah
- Požadavky na osoby pracující v potravinářských provozech (zákon o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb. § 19, v platném znění)
- Kodex hygienických pravidel – požadavky na prostory a zázemí pracoviště, lékařské ošetření, úrazy
- Základy osobní a provozní hygieny
- Základy správné výrobní praxe – zajištění bezpečnosti výrobků
- Základy správné hygienické praxe
- Věčná témata – zamrazování a rozmrazování potravin, skladování a označování potravin, zásady správného chlazení potravin, regenerace pokrmů, teploty při uvádění do oběhu, apod.
- Pracovní úseky provozu – dispoziční řešení
- Alimentární onemocnění a jak jim předcházet
- Příručka HACCP – analýza rizik a systém kritických kontrolních bodů
- Zásady sanitace v provozu, DDD
- Fotodokumentace
- Jak postupovat při kontrole státního dozorového orgánu
Předpoklady
Kurz je určen zejména pracovníkům v potravinářském sektoru, při výrobě a prodeji potravin.
Časový plán
Celkem 0,5 výukového dne = 4 výukové hodiny.
Vedení, techniky
Kurzy jsou vedeny interaktivní, tréninkovou formou, jejichž součástí je dynamické lektorské vedení s důrazem na procvičování, trénování a koučování ve fázi zpětné vazby a opakovaný praktický trénink s cílem vytváření návyku.
Techniky
- Výklad lektora
- Individuální a skupinová cvičení
- Diskuze
- Případové studie
- Praktický nácvik
- Hraní rolí
- Sebereflexe
- Zpětná vazba